De historie van het maatpak

Het maatpak dat we nu kennen is niet uit de lucht komen vallen. Honderden jaren geleden hadden mensen een heel ander idee over hoe een net maatpak eruit moest zien. Naarmate de jaren vorderden, evolueerde het maatpak tot wat het nu geworden is. In deze blog nemen we u mee terug in de tijd en vertellen we in vogelvlucht aan welke veranderingen het maatpak onderhevig is geweest. De historie van het maatpak.

Oude beschavingen
Of we de tijd van de oude beschavingen kunnen zien als startpunt van het maatpak is moeilijk te zeggen. In elk geval droegen Romeinen (van de hogere klassen) toga’s, gemaakt van lange doeken. Daarmee straalden ze dezelfde charme en deskundigheid uit als mensen die nu een kostuum op maat dragen.

Middeleeuwen, nog geen maatpakken!
In de Middeleeuwen zagen hoge heren er heel anders uit. Ze droegen blouses met wijde mouwen, broeken met hoge laarzen, rijk geborduurde capes en mantels met brede schouders en wijd uitlopende mouwen. Bont en leren inzetstukken zorgden voor extra warmte.

Renaissance
In de Renaissance was het belangrijk dat heren opvielen. Pofmouwen, een strakke legging (of een pofbroek), grote witte kragen, schoenen met strikjes en zoveel mogelijk opsmuk: glimmende stiksels, bonte borduurpatronen, kant ten overvloede en ga zo maar door. Alles ‘over the top’. Ook al was de kleding prachtig, ook in de renessaince droeg men nog geen maatpakken.

Barok
Die tierelantijnen waren in de Barok-tijd nog altijd belangrijk. Heren droegen geborduurde vesten, afgezet met galons (soort band). Hoe meer ze glommen, hoe beter. Daaronder droegen ze sobere kniebroeken met geborduurde kousen. De wijdvallende mantel en de witte krullerige pruiken maakten het plaatje compleet. Dit begon langzaam aan al op een maatpak te lijken.

Na de Franse revolutie
Die grenzeloze drift om herenpakken zoveel mogelijk te verfraaien met ditjes en datjes was voorbij. Kleding voor mannen leek steeds meer op het maatpak zoals we dat nu kennen. Een pantalon, een lange nette jas en een halsdoek markeerden de mode net na de Franse revolutie. Vaak met een streepje in de stof. In de late 18e eeuw werd deze kleding meer verfijnd. De jas en pantalon werden vergezeld door een zuiver wit overhemd en een das.

Romantiek
In de Romantiek legden modeontwerpers de nadruk op een brede borstpartij en een smalle taille. Jasjes werden voorzien van borstvulling. Mannen droegen korsetten, om de schouders nog breder te laten lijken en de taille nog smaller.

Fin de siècle
De heren namen tijdens de Fin de siècle afscheid van benauwende korsetten. Ze droegen een pantalon met een vest waarover een sterk weggesneden mantel gedragen werd. Tijdens recepties, jubilea en andere nette gelegenheden droegen ze een zwart maatpak waaronder een wit overhemd zat met een opstaande boord met geknikte punten.

Jugendstil
In de Jugendstil-tijd werd het ‘gewone’ maatpak een must voor iedere man. Een maatpak met een nette broek en een ruime jas met extra zakkleppen. Daarbij hoorde een bolhoed voor buiten. We zien hier het moderne maatkostuum ontstaan.

WO I
Tijdens de eerste wereldoorlog werd het pak nog een tikkeltje soberder. De stoffen waren grijs of zwart van kleur (vaak met streepje) met een vest erover. De broekspijpen hadden ingeperste plooien en het colbert was ruim, maar ook recht gesneden. Daarbij droegen heren buiten een deukhoed, bolhoed of strohoed.

WO II
Tijdens de tweede wereldoorlog lag de nadruk op het hergebruiken van bestaande pakken. Ze werden versteld of vermaakt. Mannen droegen een eenvoudig pak.

Rock ’n Roll
Net na de tweede wereldoorlog maakte de Rock ’n Roll-tijd zijn intrede. Net zoals de invloed van Italiaanse herenmode. Daardoor werden maatpakken eleganter, met smalle colberts, smalle pijpen, blazers en meer kleuren dan alleen zwart, grijs of donkerblauw.

Jaren ’70-‘80
In de welbekende ‘hippy-tijd’ droegen heren getailleerde maatpakken met een krijtstreepje. Tijdens iets minder formelere gelegenheden was ook het ribfluwelen pak in de mode. Overhemden hoefden niet meer effen van kleur te zijn, maar waren gebloemd, gestreept of geblokt.

Na de jaren ‘80
Er was weer meer behoefte naar een klassieke, zakelijke uitstraling. Het maatpak werd weer simpeler, met broeken met bandplooien. Gemaakt van soepelere stoffen in minder uitgesproken kleuren. broeken met bandplooien. Modeontwerpers legden de focus op mooie overhemden. Vanaf toen leek het maatpak aardig op wat heren nu dragen. Getailleerde colberts die perfect om het lichaam aansluiten. Broekspijpen die de vorm van de benen benadrukken en nette overhemden.

Het moge duidelijk zijn. Het maatpak van nu heeft vele vormen gekend. Hoe evolueert deze herenkleding verder? Hoe ziet het maatpak er over 100 jaar uit?

Maak nu een afspraak in onze showroom of met onze travelling tailor