Maatschappelijk verantwoord maatpak

De productie, ambachtelijke slow-fashion

Na het kiezen van de stof en het nemen van de maat gaan de kleermakers voor u aan de slag. In Nederland is sinds de jaren 70 nauwelijks nog kledingindustrie. Er zijn geen kleermakers en er is geen ervaring en kennis aanwezig.

Het is dus zeer moeilijk om goede ateliers te vinden die hun kleding in Nederland maken. Meestal bevinden de kleermakers zich ver weg in een land waar de lonen laag zijn. Het maken van een pak kan maar in zeer beperkte mate geautomatiseerd worden. Dus de loonkosten maken veel verschil.

Een belangrijk thema bij kleding productie is het MVO aspect. Wordt de kleding maatschappelijk verantwoord geproduceerd? In tegenstelling tot de massaproductie van goedkope confectie levert de productie van maatpakken hoogwaardige en goedbetaalde arbeidsplekken op. Daarnaast is het zo dat er bij de productie van maatpakken geen overschotten ontstaan. Bij massaproductie is het gebruikelijk dat tot 30% de klant in het geheel niet bereikt door productiefouten, overschotten of gewijzigde klantwensen. Deze verspilling is afwezig als u een maatpak laat maken. Een maatpak is dus een maatschappelijk verantwoorde keuze.