Het aanmeten en de pasvorm van maatpakken

De pasvorm is voor veel mensen het allerbelangrijkste, dé reden om te kiezen voor een maatpak. Maar waar moet de pasvorm aan voldoen? Er zijn een aantal kenmeren van een goed passend pak. Het voert te ver om deze allemaal uit de doeken te doen. Een goede kleermaker /adviseur herkent snel de specifieke uitdagingen in uw postuur en zal het patroon daar op laten aanpassen.
Hij of zij houdt daarbij rekening met uw persoonlijke wensen qua comfort en stijl. Een pak in de beste Napolitaanse traditie mag best trekken op de sluitknoop. Alhoewel veel Nederlanders dat zien een faux pas.

Wat men passend vind verschilt overigens van persoon tot persoon. Mijn insteek is dat de klant vooral zelfvertrouwen moet ontlenen aan het pak. Als de klant zich beter voelt als hij het pak aan heeft dan hebben wij ons werk goed gedaan. Dit is uiteraard een gevoelskwestie.
U begint pas echt op pakken te letten als u er zelf een gaat dragen. Plotseling valt het op dat sommige pakken eigenlijk best wel slecht zitten. Dat de mouwen veel te lang zijn, of dat het echt te strak is voor die dikke buik. En dan begint het denkproces over de ideale pasvorm voor uzelf. Er zijn natuurlijk regels over hoe het hoort. Maar binnen die regels is aanzienlijke marge mogelijk. Factoren die bij de pasvorm een rol spelen zijn de stof (stug, soepel, etc), de stijl van de kleermaker (daarover kan u altijd overleggen natuurlijk), comfort tegenover een aansluitend pak, en ten slotte uw eigen veranderlijke lichaam. Neem eventueel uw favoriete overhemd, schoenen, manchetknopen of andere accessoires mee zodat het pak hier op aangepast kan worden.

De manier waarop pakken worden aangemeten verschilt per aanbieder. Bij de een worden er paspakken gebruikt, de ander hanteert slechts een meetlint. En er zijn zelfs bedrijven welke met een 3-d scanner werken. Hoe er ook gemeten wordt. Alles hangt af van de kennis en kunde van de persoon welke meet en de kleermakers die uw pak maken. Dezelfde maten kunnen op meerdere manieren tot een pak verwerkt worden. Het is daarom belangrijk zo duidelijk mogelijk uw wensen wat betreft pasvorm uit te spreken. En geef ook aan wat u absoluut niet mooi vind. Voor u lijkt dat misschien vanzelfsprekend, maar dat hoeft het niet te zijn. De kleermaker zal altijd zijn best doen en voor u het mooist mogelijke pak maken. Maar een misverstand of verschil in inzicht kan leiden tot teleurstelling. Minimaal is er één pas sessie nodig. En vaak zelfs meerdere om tot het optimale resultaat te komen.