iTailor

iTailor is een naam die ik regelmatig tegenkom. Veel klanten vragen mij wat het verschil is tussen iTailor en een echt maatpak. Op zich klinkt het aardig. Je ontwerpt je eigen pak of overhemd online. Maar bedenk wel dat er een verschil is tussen een echt maatpak en de producten die itailor levert. In dit artikel zet ik een aantal verschillen tussen de itailor ervaring en Mandemaker maatpakken op een rij.

Zelf maten nemen
Een zeer groot en belangrijk verschil is het feit dat je bij itailor je eigen maten moet opgeven. Dit betekent uiteraard dat de pasvorm een uitdaging is. Tenslotte kan een kleermaker die je in levende lijve ziet veel beter een pak op je postuur maken dan een kleermaker die moet werken met een paar zelf genomen maten. En doordat er geen professionele kleermaker of adviseur de kleding met je afpast zal je het zelf wellicht niet eens doorhebben.
Laat ik dit punt even verder uitleggen. De meeste mensen zijn niet kundig in het nemen van maten. Hoe moet het meetlint om het betreffende lichaamsdeel zitten, hoe strak meet je, op welke hoogte precies, met bepaalde spieren aangespannen of in rust, etc. En zelfs als je deze maten goed kan nemen dan is het nog maar de vraag hoe deze in een kledingstuk verwerkt gaan worden. Dit is bij itailor een zwart gat. Je voert je maten in en hoopt dat het tot een aardig resultaat komt. Maar je hebt dus geen idee hoe strak of ruim je pak nu werkelijk gemaakt gaat worden. Hoe ruim word de mouw gemaakt? Hoe strak de taille? Bij de meeste Nederlandse tailors kan je pasmodellen passen om precies te ervaren wat goed staat en voelt.

Zelf afpassen en vermaken
De kleding van Itailor wordt rechstreeks aan u gestuurd. U kan zelf voor de spiegel passen maar als er iets niet goed past dan moet u er zelf mee naar een kleermaker. De extra kosten zijn voor uw rekening. Laat staan de tijd die u dit allemaal nog kost om uw itailor maatpak of overhemd alsnog op maat te krijgen. Een Nederlandse kleermaker heeft het voordeel van een extra paar vakkundige ogen die u kunnen vertellen wat er eventueel aangepast kan of moet worden.En als u kiest voor een travelling tailor service dan hoeft u het huis niet eens uit.

Geen persoonlijk advies
Op zich is dit niet erg als u precies weet wat u wilt. En als u verstand van mode heeft. Maar veel mensen kiezen zonder het te weten vrij vreemde opties bij iTailor. Er komt dan uiteindelijk een pak of overhemd dat misschien wel gemaakt is conform uw opdracht maar toch niet aan uw wensen voldoet. Hiervoor is professioneel advies onmisbaar. Dit maakt een zeer groot verschil in de tevredenheid over het eindproduct.

Stoffen niet kunnen zien of voelen
U kan bij Itailor de stoffen niet in het echt zien of voelen. Een kleur op een computerscherm verschilt behoorlijk van de realiteit.

Kwaliteit
De kwaliteit in afwerking, gebruikte materialen, schoudervulling, binnenwerk, etc en de snit van de itailor kleding is vergelijkbaar met dat van discounters in Nederland. Zolang u er maar niet te veel voor betaald is het natuurlijk acceptabel.

Maatpakken van Itailor komen gevouwen binnen
De kleding word gevouwen in een doos aan u gestuurd. U zal het dus meestal zelf nog netjes moeten maken. Soms betekent dit een gang naar de stomerij met uw itailor pak. Dit kost gemiddeld 14 euro.

Itailor is niet geregistreerd in Nederland of Europa
Itailor is niet telefonisch bereikbaar en er is geen adres in Nederland of Europa waarop je ze kan bereiken. Ze opereren vanuit Thailand. Itailor hoeft dan ook niet te voldoen aan Nederlandse wet en regelgeving mbt bijvoorbeeld productveiligheid. Ook met reclamaties moet u vertrouwen op de goede wil van dit bedrijf.

Achteraf btw factuur
Omdat de kleding van Itailor rechtstreeks uit Azië aan u gestuurd word krijgt u achteraf van de douane nog een factuur voor de btw. Vergeet dit niet als u denkt een goedkoop pak aan te schaffen. Dit kan oplopen tot wel 100 euro afhankelijk van de grootte van de bestelling. Uiteraard factureren Nederlandse kleermakers u inc de btw zodat er geen verrassingen zijn.

Concluderend
Op zich is er niks mis met bedrijven als Itailor die de mogelijkheid bieden om online je pak samen te stellen en te bestellen. Echter is het verre van een echt maatpak. Het voordeel is dat u voor een redelijke prijs een zelf ontworpen kledingstuk kan bestellen. Het nadeel is dat dit kledingstuk vaak niet perfect past. En dat u het vakkundig advies mist om precies te weten wat beter zou kunnen. Daarnaast zijn er zaken zoals de btw acheraf betalen, zelf kleding laten vermaken, en het zelf nog laten persen van uw pak bij de lokale stomerij.