Rokkostuum

Rokkostuum
Rokkostuum

Een gala is de perfecte gelegenheid voor een pak. Maar het gala pak is niet zomaar een pak, naar een gala draagt u een rokkostuum of, iets eenvoudiger, een smoking. Wilt u het helemaal perfect hebben, kies dan voor een rokkostuum op maat. Op de uitnodiging voor een gala zal vaak een dresscode staan. Black tie betekent in smoking. White tie betekent in rokkostuum.

Meestal wordt het rokkostuum in de avond gedragen. Het rokkostuum wordt, in tegenstelling tot het jacquet, weinig buiten gedragen. Meestal draagt men het rokkostuum binnen. Veel geziene accessoires bij het rokkostuum zijn de witte pochet en zwarte lakschoenen. Ook een witte shawl past uitstekend bij het rokkostuum.

Het rokkostuum is de meest formele avondkleding voor de man. In Engeland wordt het rokkostuum ook wel ‘’tailcoat’’ of ‘’evening tailcoat’’ genoemd. De naam tailcoat komt uiteraard van de lange staart die de evening tailcoat of rokkostuum heeft.

De componenten van het rokkostuum

-Een zwarte pantalon met een enkele of dubbele bies. Een bies is een streep aan de zijkant in de lengte van uw pantalon. Dit wordt ook wel een galon genoemd.

-Boven de pantalon wordt er een wit overhemd met een hoge kraag gedragen. dit overhemd wordt ook wel een rokhemd genoemd, dit komt doordat de hoge kraag rechtop staat.

-Over het hemd hoort een wit gilet, of een wit piqué vest. Een piqué kun je herkennen aan de manier waarop het katoen is geweven. door de manier
van weven ontstaan er speciale patronen op het gilet.

-Over het gilet wordt een zwarte jas gedragen, deze jas is het midden gespleten. Dit jasje is een stuk langer dan het normale colbert en heeft schuin gesneden panden aan de onderkant. deze jas wordt ook wel de rok genoemd.

-Bij de white tie dresscode hoort een witte vlinderstrik. Ook wel ‘bow tie’ op zijn Engels.

-Bij deze outfit horen zwarte lakschoenen, hou er rekening mee dat dit schoenen zonder gaatjes zijn.

De fijne details
Draag nooit een een horloge bij uw rokkostuum, op vestzak-horloges na. Een outfit kan ook afgesloten worden met een corsage, die bestaat uit meerdere bloemen. Bij de mannen hoort de kop van de corsage omhoog te staan. ook is het gepast om een corsage mee te nemen voor uw date. hou er rekening mee dat de kleuren aansluiten bij de jurk.

Wij bij Mandemakersuits helpen u graag met uw rokkostuum of smoking. Door volledig maatwerk zal het u perfect zitten en de kwaliteit stoffen zorgen ervoor dat het kostuum lang zijn kwaliteit behoud. Mocht de uitnodiging niet specifiek vermelden of het black tie is of white tie, dan zal uw gala pak meestal een smoking moeten zijn. De meeste mannen dragen niet vaak een gala pak. Maar die keren dat u het draag zal uw gala pak van Mandemaker zeker stralen!

Laat uw rokkostuum maken door onze gerenommeerde kleermakers. Bel naar het bovenstaande nummer, of ga naar ons contacten pagina.