Er is niets fijner dan een kasjmier wollen overjas op een koude winterdag. Een goede overjas moet je warm houden, goed passen, en je er goed uit laten zien. Bedenk dat eens gekleed in je buitenjas, je overhemd, das, en pak er niet meer toe doen. Wat er wel toe doet is datgene dat dit alles bedekt.
Een aantal bekende types overjassen zijn de Chesterfield, Crombie, Polo Coat, Covert Coat, Caban en Paletot. Ik zal hier niet verder ingaan op die verschillende types. Maar wel wil ik even ingaan op de de verschillende keuzes die je kan maken voor je overjas. Variaties tussen de types zit hem onder andere in de lengte, de kleur en type stof, en de vraag of het een double of single breasted model is.
Volle lengte of driekwart?
Een van de eerste dingen die je moet beslissen als je een overjas koopt of laat maken is de lengte. Wil je een volle lengte, tot op de kuiten, of een driekwart, ergens tussen de knie en heup.
Een langere jas houd uiteraard je benen warmer op koude dagen. En een langere overjas ziet er gekleder uit. Het is ook een prima keuze als je een stevige buik hebt. Maar als je wat korter bent kan je een lange overjas echter beter vermijden. Je lijkt er nog korter door. Een ander potentieel nadeel is dat de onderkant van de jas sneller vuil word als de sneeuw weer smelt. De meeste jongere mannen kiezen eerder voor een driekwart overjas dan een volle lengte. Met een kortere overjas kan je makkelijker in en uit je auto stappen.
Pasvorm
Als we het toch over lengtes hebben. De mouwen van je overjas horen tot halverwege de palmen te vallen. Over de mouwen van het colbert heen als je dat er onder draagt. Zo bescherm je je colbert tegen de elementen en houd je je polsen warm. Waar we bij pakken nog wel eens een erg strakke Italiaanse snit zien zijn overjassen meestal iets ruimer. Sowieso moeten ze over je colbert passen. Het is niet de bedoeling dat een overjas trekt op de knopen.
Double / single breasted overjas
Naast de lengte is ook de vraag of je een single of double breasted overjas wil. De single breasted overjas is het meest voorkomend. Deze heeft een enkele rij knopen. Een double breasted overjas heeft een dubbele rij knopen. Door de dubbele laag stof voor houd hij je wel warmer. Echter je kan een double breasted overjas niet los dragen. Met een single breasted overjas kan dat wel. Een goed gesneden single breasted overjas geeft een slankere indruk dan een double breasted.
Bij double breasted overjassen past ook een riem van stof welke je vast kan maken of gewoon kan laten hangen. Uiteraard past dit alleen als je een redelijk slank postuur hebt.
Welke stof?
Gewone wol kan prima zijn voor je overjas. Maar echt mooi is kasjmierwol. Dit is meestal warmer dan gewone wol, zachter, en het heeft een mooie glans die je jas een rijkere uitstraling geeft. Een zwaardere wol gaat langer mee dan een lichtere. Net als bij pakken zijn de donkere kleuren meer klassiek. Het meest populair en universeel draagbaar is antraciet. Maar ook grijs, navy blauw en zwart zijn geschikte kleuren. Als je moe bent van deze donkere kleuren kies dan camel kleur.
Als voeringmateriaal is Bemberg erg geschikt. Dit is een soort kunst zijde welke sterk, licht, goed ademend en bovendien ook nog mooi is.
Details
Dan zijn er nog een aantal details die je overjas kunnen maken of breken. Denk aan de zakken, de revers stijl, de split aan de achterkant (is meestal aanwezig), en de mogelijkheid om epauletten te plaatsen. Deze laatste zijn bandjes stof op je schouder of mouwen bij de pols. Van oudsher bedoeld om sabelhouwen te weren op de kwetsbare delen zijn epauletten nu een stilistisch element waarmee je anderen kan imponeren door extra breed lijkende schouders. En wil je nog breder lijken kies dan voor opgesneden revers (puntrevers). Net als bij een pak accentueren deze de breedte van de borst. In klassieke Chesterfield stijl kan je kiezen voor een zwarte kraag op je overjas, eventueel in fluweel uitgevoerd. Bij een op maat gemaakte overjas kan je natuurlijk de binnenkant geheel personaliseren. De voering, een bies en initialen. En heel praktisch kan je het aantal en de soort zakken kiezen. Bijvoorbeeld met of zonder rits etc.
Concluderend
Als je je eerst overjas laat maken. Houd het dan simpel. Een overjas gaat jarenlang mee. Veel langer dan een pak meestal. Ga voor een donkergrijze of antraciet wollen of kasjmier stof en een single breasted model. Liefst 3/4 lengte. Maak deze over af met details zoals voering, bandjes (epaulets) op de armen of een riem van stof. Als je iets unieks wil ga dan voor een bijzondere stof of kleur, en overweeg een double breasted model.
Wij maken graag je overjas op maat. Onze kleermaker kan je adviseren over alle opties en keuzes. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak: 023-5277731 / sales@mandemakersuits.nl.