Gelegenheidspakken/kostuums – wist je dat?

Wist je dat bij de volgende gelegenheden officieel hoort te voldoen aan de volgende dresscode?

 

Smoking – Black tie

Een smoking, black tie, tuxedo of tux is een semi-formele westerse dresscode voor evenementen in de avonden. Deze kledij stijl is afkomstig uit Britse en Amerikaanse conventies in de 19e eeuw. Het wordt ook wel dinerkostuum genoemd omdat het voornamelijk gedragen wordt bij gala’s, premières of diners.

Normaal gesproken is een smoking zwart maar bij warmere temperaturen zoals in exotische landen is het gebruikelijk om een witte smoking te dragen. In Nederland is dit dus niet van toepassing. Een smoking is te herkennen aan de bijzondere revers. De revers zijn meestal voorzien van satijnen, fluweel of een grosgrain stof. De kleur is meestal zwart, nachtblauw of wit. Het kan twee- of driedelig zijn. Met een zwarte streep over de zijkant van de broek. 

De smoking draag je met een wit smokinghemd en een platte boord en een blinde sluiting met een zwarte vlinderdas. Meestal is het gebruikelijk dat de smoking drager ook een cummerband of gilet draagt. Maar dit is  optioneel. Dubbele manchetten met manchetknopen horen er bij . Het is gebruikelijk dat de schoenen zwart en glad zijn of eventueel lakleer, met daaronder zwarte lange sokken.

Wat je niet draagt bij een smoking is een riem, polshorloge, corsage en kleurige accessoires. De smoking wordt gezien als een belangrijk element voor mannen en behoort tot een van de meeste exclusieve kostuums. 

Kijk eens rond in onze configurator voor inspiratie voor uw smoking of maatpak.

 

 

 

Jacquet – morning dress

Het jacquet is een gelegenheidskostuum voor de man. Een jacquet of morning dress bestaat uit een lange zwarte jas met rond weggesneden voorpanden. Meestal draagt u hierbij een gestreepte zwarte of grijze broek zonder omslag.

Tegenwoordig komt een jacquet nog vaak voor bij trouwerijen en begrafenissen .Maar ook bij exclusieve gebeurtenissen, de hotellerie en studieverenigingen. Onder de morning coat draagt u een wit overhemd met een liggende boord. Met een plastron dient u het overhemd met een staande kraag te dragen. Hierbij past ook een pochet of corsage maar nooit beide. Uiteraard hoort ook bij het jacquet de dubbele manchet met manchetknopen.

Wat u niet draagt bij een jacquet zijn lak schoenen. Draag alleen gladde zwarte leren schoenen. Verder is een hoge hoed of handschoenen optioneel. De morning coat draagt u uiteraard niet na zes uur in de avond.  Normaliter draagt u geen onderscheidingen op uw jacquet zoals modelversierdelen of miniaturen van ridderorden.

Wilt u meer informatie of uw eigen jacquet  ontwerpen, neem dan contact op met Piter Mandemaker.

Rokkostuum – White tie

Een rokkostuum is het chicste wat een man kan dragen. Dit is bedoeld voor speciale gelegenheden zoals ceremoniële feesten of exclusieve gebeurtenissen. De dames verschijnen dan in het “lang”. Dat wil zeggen dat de dames een gala jurk dragen. Het rokkostuum van de man bestaat uit een jas met twee scherpe punten en lange panden. Een wit overhemd met open boord met omgeslagen boordpunten en dubbelen manchetten. Een wit vest of gilet met een witte strik of vlinderdas. De jas word altijd open gedragen, hij kan niet dicht. De bijbehorende broek is zwart evenals de sokken en schoenen. De schoenen horen van lakleer te zijn omdat het avondkleding is.

Wat u juist niet hoort te dragen bij een rokkostuum is een polshorloge, riem en kleurige accessoires. Verder draagt u het niet overdag, uitsluitend vanaf 18:00.

Onderscheid je rokkostuum  met een sjerp, hier mag maar één van gedragen mag worden onder het rokvest. Tenzij u zich bevind in de aanwezigheid van leden van het Koninklijke Huis of buitenlandse staatshoofden. 

Voor meer informatie of het ontwerpen van uw eigen smoking, jacquet of rokkostuum, neemt u dan contact op met Piter Mandemaker voor een  advies gesprek.