Één, twee of toch drieknoops pak?

Bij het aanmeten van een pak vraag ik altijd of men een 2 knoops pak wil of wellicht iets anders. In 90% van de gevallen gaat men voor het tweeknoops model. Maar wat valt er eigenlijk te kiezen?

Het tweeknoops pak is de standaard. Deze klassieker complimenteert vrijwel elke lichaamsbouw. De revers zijn langer dan bij het drieknoops pak en accentueren daarmee de lengte. Ook met een korter torso is het tweeknoops pak de beste keuze.

Let wel op de hoogte waarop de knoopjes geplaatst zijn. Het kan de stijl maken of breken. Door knoopjes hoger te plaatsen op een tweeknoops pak lijkt het meer op een drieknoops. Het onderste deel van het jasje lijkt langer. Met de knopen te laag komt de nadruk op de buik te liggen. Niet handig als je wat extra kilos meedraagt. Het tweeknoops pak is geschikt voor alle gelegenheden.

Als je maar 1 pak hebt dan moet dat een tweeknoops pak zijn. Je draagt het altijd met de onderste knoop los.

drieknoops pak

Het drieknoops pak is een uitstekende keuze voor langere mannen. De knopen van het jasje komen tot op de borst. Dat maakt het weer minder geschikt voor mannen met een stevige borst. Een drieknoops pak kan ook uitstekend met vest gedragen worden. Alhoewel een drieknoops pak niet zo tijdloos is als het tweeknoops pak zijn ze toch redelijk trend proof.

Het drieknoops jasje wordt elegant gedragen met alleen de middelste knoop vast. Er is geen etiquette die zegt dat het bovenste knoopje niet vast mag. Maar de reverst lijken daardoor wat korter en dat kan wat vreemd ogen. Een voordeel van een hoog sluitend drieknoops pak is dat met de bovenste knoop gesloten het lekker warm is. Wat je ook doet, het onderste knoopje altijd los. Het drieknoops pak is een mooi alternatief als je jezelf wilt onderscheiden van alle tweeknoops pakken.

eenknoops jasje

De twee en drieknoops pakken zijn gangbaar. Maar met het éénknoops pak wordt het spannend. Het zit ergens tussen de formele smoking en het gewone tweeknoops pak in. Het is een modieuze look waar trendy professionals steeds vaker voor kiezen. Met een korter jasje refereert het aan een jaren 60 rock and roll esthetiek.

De snit van éénknoops jasjes is afkomstig van de smoking, die meestal een éénknoops is. Door de langere revers en de lager geplaatste knoop ligt de nadruk ligt op de schouders in plaats van de heup. Daardoor ontstaat een meer breedgeschouderd, mannelijke look. Echter de lager geplaatste enkele knoop maakt dit pak een vloek voor wie er de bouw niet voor heeft. Een groot deel van het torso word niet bedekt door het jasje en de aandacht gaat naar de buik. Een klein beetje te veel welvaart maakt dit minder flatterend. Ondanks de huidige mode zou een éénknoops jasje dat te kort is misstaan in een zakelijke omgeving.

Het éénknoops pak draag je voor je plezier, het is smooth en jazzie. Je draagt het niet omdat er een dresscode is die je iets oplegt. In deze wereld van sartoriale laisser faire kan het geen kwaad om eens na te denken over een éénknoops pak als aanvulling op je garderobe.

Ik hoor graag je reactie op dit artikel. Mail mij op piter@mandemakersuits.nl. Of maak een afspraak met onze tailor!

Piter Mandemaker