Hoe kies je een overhemdboord?

Als je een willekeurig overhemd in de winkel koopt heb je niet veel keus. Maar hoe kies je de juiste boord voor je maatoverhemd? Geen zorgen, we helpen je graag! We behandelen kort de meest populaire boorden.


De standaard spread boord is het meest populair. Deze heeft een gemiddelde spread en past daardoor bij alle soorten gezichten. Je kan hem open dragen of met een dikke of dunne dasknoop.


De wide spread boord heeft ver uit elkaar staande punten. Geschikt voor stevige dasknopen zoals de Windsor. Als je een smal gezicht hebt of een lange hals kies dan de wide spread. De horizontale lijnen in de boord geven je smalle gezicht balans en complimenteren je kaaklijn.


De smalle spread heeft zoals de naam al zegt een smallere spread. Je kan hier geen dikke dasknopen onder dragen. Als je een ronde kaaklijn hebt, volle wangen of een korte hals dan is deze boord geschikt voor je. Hij helpt je gezicht langer te maken.


De buttondown is een variatie op de standaard boord. Met de kleine knoopjes wordt voorkomen dat de uiteinden van de hals wegvliegen. Net als sommige andere klassiekers zoals colberts met een middensplit is een buttondown kraag afkomstig uit de paardensport. Polospelers konden zo de uiteinden van de boord mooi strak tegen de hals houden tijdens het spelen. Door deze sportieve komaf is de buttondown kraag minder zakelijk.


Een variatie op de klassieke buttondown is de buttondown met verborgen knoopjes. Deze kan ook met das gedragen worden. De boord zit altijd prachtig strak tegen de hals. En doordat de knoopjes onzichtbaar zijn is het prima voor zakelijk gebruik.


De vadermoordenaar hoort bij een smoking overhemd. De vlinderstrik past er perfect onder. Voor speciale gelegenheden.


De hoge twee of drieknoops boord is de afgelopen jaren erg in de mode geraakt. Vaak in combinatie met flitsende contrasten aan de binnenkant van de boord. Deze wordt vaak gekozen bij meer uitbundige casual overhemden. Met uitzondering van Karl Lagerfeld hoort men deze boord niet met das te dragen.


Naast de klassiekers die hierboven zijn beschreven heeft Mandemaker een paar modieuze boordmodellen. Bijvoorbeeld de shark curved kraag. Dit is een standaard spread boord met een hele subtiele knik in de boordpunten. Het geeft het overhemd een speels uiterlijk.


Nog zo’n modieuze boord is de spread met afgeronde punten. Deze geven het overhemd een vriendelijker uiterlijk.

Bedenk bij je boordkeuze wel dat boorden bij verschillende merken heel verschillende namen hebben. En dat ook de hoogte van de rand en de lengte van de punten een rol speelt. Laat je goed adviseren door je kleermaker!

We horen graag je reactie op dit artikel. Mail ons op piter@mandemakersuits.nl.