Welk pak voor jouw figuur?

Je past in je pak, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Op de een of andere manier lukt het niet om de juiste stijl te vinden. Je vraagt je af hoe het beter kan? Lijnen, kleur, en model doen veel goed of kwaad, afhankelijk van je keuzes. Ben je klein, lang, dik of dun, hieronder handige tips voor elk figuur.

Tom Cruise maatpak

Kleine mannen hebben het al zwaar genoeg in dit land van lange mensen. Helaas is er niet veel aan te doen. Behalve een pijnlijke bot verlengende operatie. Maar er zijn gelukkig manieren om langer te lijken. Het uitgangspunt is daarbij om je look te stroomlijnen. Een pak is daarvoor een uitstekende manier. Maar het kan ook met casual kleding.
De kunst van het langer lijken is om de ogen soepel langs je lichaam te laten glijden. Het is een simpele optische illusie: hoe meer de ogen omhoog glijden hoe langer de hersenen denken dat hetgeen is waar je naar kijkt. Vermijd visuele afleiders zoals grote horloges, grote mancheknopen, riemen. Maar ook een klepzak in plaats van een zakje zonder klep kan afleiden. Het klepje is een horizontaal element en breekt je lengte.

Draag je outfit zoveel mogelijk in 1 kleur. Vermijd contrasten. Dus geen combinatie van broek en contrasterend jasje. De kleuren hoeven niet precies het zelfde te zijn maar zorg dat de tinten dicht bij elkaar liggen. Ook dan glijden de ogen makkelijker omhoog en wordt de illusie van lengte versterkt. Als je toch verschillende kleuren draagt gebruik dan de lichtere kleuren boven, en de donkerdere op de onderste helft van je lichaam. Het oog glijd van het donkere deel onder naar boven. Een donkere broek met een lichter overhemd heeft een verlengend effect. Andersom maakt het juist korter.

Je kan de aandacht ook naar boven trekken door kleine details daar. Bijvoorbeeld een pochet, een kleurige das, of een sjaaltje. Maar wees voorzichtig en draag niet te veel accessoires, dat verstoort de illusie van lengte juist. Een contrastboord in een overhemd is ook een uitstekende manier om het oog naar boven te leiden.

Ononderbroken verticale strepen zijn een van de beste manieren om de impressie van lengte te geven. Een pak met niet al te brede krijtstrepen is perfect. Ook overhemden hebben het beste strepen die dichter bij elkaar staan. Strepen die afwisselend wit en gekleurd zijn, de zogenaamde candystriping is een uitstekende keus. Fijnere prints staan over het algemeen mooier bij een kleinere man.

Corduroy of stoffen met haringraat weving zijn ook prima. Maar behalve deze duidelijk verticaal gestreepte stoffen kan je het beter bij gladde stoffen houden. Grovere stoffen worden beter vermeden.

Draag je pak aangesloten, slank gesneden. Dit is beter dan te losse kleding waardoor je er uitziet alsof je een te grote maat draagt. Dat geeft de impressie dat je geen kleding in je eigen maat kon vinden. In het bijzonder onder de oksels en onder het kruis mag je pak niet te los zitten.

Het is etiquette om een streepje overhemd van ongeveer 1.5 cm onder de mouwen van je jasje te laten zien. Voor kleinere mannen mag dat iets minder zijn. Wederom zou te veel overhemd daar de verticale lijn te veel onderbreken. Kies voor je overhemdboord kortere punten die naar beneden wijzen. Een narrow spread van 2 inch is bijvoorbeeld een goede keus. Vermijd de wide spread.

Dunne man Veel mannen zijn druk met diëten en sporten om dunner te worden. Ze zijn soms jaloers op dunnere mannen die alles kunnen eten zonder aan te komen. Maar dun zijn kan ook een probleem zijn als het op het vinden van passende kleding aankomt. Zeker als je met die kleding je kleinere gestel wilt complimenteren.

De truc is om de balans te vinden tussen te strak en te los. Te los en je lijkt een aangeklede hark. Te strak en je benadrukt juist je dunne gestel. Draag daarom slank gesneden kleding, maar niet te strak. Grovere stoffen met een structuur zoals tweed, ribstof of grove scheerwol zijn uitstekend voor je. Dit zijn stoffen die volume creëren. Een ribstof broek bijvoorbeeld laat je benen er groter uitzien. Draag je kleding in laagjes om volume te creëren. Als het koud is kan je bijvoorbeeld kiezen voor een t-shirt, overhemd en spencer met daarover een colbert. Een double breasted jasje is ook leuk.

Vermijd slim fit overhemden. Laat ze in plaats daarvan maken zodat ze iets los komen van je middenrif. Dit verhult je smalle ribbenkast. Te groot is ook weer niet goed want dan lijkt het of je zwemt in je overhemd. Een belangrijke tip daarbij is wel om een consistente snit van beneden naar boven aan te houden. Een slank gesneden broek op een wijder gesneden overhemd valt gelijk op en je dunne gestel is dan duidelijk waar te nemen. Een overhemd met de boort open gedragen flatteert de dunnere man niet. Het is beter om je boord zoveel mogelijk gesloten te dragen. En kies een wide spread boord om breedte te accentueren.

Laat je pakken maken met een dunner schoudervulling. Hierdoor zie je bovenlichaam er gespierder uit. Door een grotere schoudervulling zal je lichaam er naar verhouding kleiner uitzien. Om volume te creëren kan je een broek met bandplooi laten maken. Bedenk wel dat dit niet altijd in de mode is. Vermijd krijtstrepen want daardoor lijk je nog dunner.

Vermijd een monochrome combinatie van bijvoorbeeld zwart pak en zwart overhemd. Dit zal je nog dunner doen lijken. Gebruik ook kleur om volume te creëren.

De meeste mannen zouden wel een kilootje of meer kwijt willen. Maar tot dat gelukt is hier wat tips voor de gezette man om stijlvol door het leven te gaan.

Het kleden van gezette mannen is altijd een uitdaging. Je pak moet precies passen. Te strak en alle oneffenheden worden pijnlijk zichtbaar. Te los en je lijkt groter dan je feitelijk bent. Draag gladdere stoffen en vermijd grovere wollen die volume toevoegen. Draag geen pakken met grove patronen. Dit trekt de aandacht juist naar de plaatsen die je niet wilt accentueren. Een patroon dat je wel kan dragen zijn verticale lijnen. Krijtstrepen accentueren de lengte. Donkere solide kleuren zijn ook je vriend.

Je wilt de aandacht niet al te veel op je buik vestigen? Een wit overhemd dat precies op de buik overgaat in een donkere broek trekt de aandacht naar je buik. Bovendien breekt het je lengte. Kies dan eerder voor een iets donkerder overhemd . Ook een eenknoops jasje kan door de plaats waar de knoop sluit de aandacht naar je buik trekken. Kies eerder een twee of drieknoops jasje.

Bij een bepaald niveau van welvaart zal je de keuze moeten maken, broek op of onder je buik. Als je hem onder je buik draagt zal de band verlaagd moeten worden aan de voorkant. Zo voorkom je een gekreukt voorpand van je broek. Bretels kunnen ook handig zijn. Maar draag ze wel stijlvol met leren lusjes, geen metalen clips.

Wees er op bedacht dat je jasje niet te lang is. Je kleermaker zal jasjes aan de voorkant iets langer maken zodat het mooi over je buik komt. Maar als het te lang is voegt al die hangende stof alleen maar volume toe. En je benen lijken er korter door. Zorg ook dat je jasjes voldoende schoudervulling hebben. De aandacht word daarmee naar boven getrokken.

Als je al het nodige aan kilo’s meedraagt zorg dan dat je zakken leeg zijn. Je krijgt een mooier gladder vallend pak. Een goede kleermaker kan er voor zorgen dat je broekzakken niet open staan. Maar dit is niet altijd makkelijk. Overweeg eventueel om je broekzakken dicht te laten maken zodat ze mooi strak tegen je lichaam zitten.

Je overhemd kan je open dragen. De V vorm die dan ontstaat accentueert de lengte. Je ziet dan ook meer van je hals. Een dichte boord maakt je hals korter. Om dit nog extra te benadrukken kies een boord met lange naar beneden wijzende punten. Bijvoorbeeld een narrow spread 3.5 inch boord.

Bedenk ook dat veel dingen die je langer doen lijken je ook optisch dunner maken. Lees dus ook die secties over de korte man.

Veel Nederlandse mannen zijn lange mannen. En vaak zijn ze ook niet al te dik. Je hebt dan veel keus. Om je lengte te breken zijn horizontale lijnen van belang. Bijvoorbeeld een riem, broek met omslag, of een extra ticketpocket op je jasje. Door je kleding in meerdere lagen te dragen breek je ook je lengte. En je voegt volume toe. Bijvoorbeeld een driedelig pak, of een spencer over je overhemd. Als je prints op je overhemd hebt zorg dan dat die niet al te fijn zijn. Groter is beter. Bijvoorbeeld grote ruitpatronen. Ook grote accessoires staan je goed, een stevige sjaal bijvoorbeeld. Een getailleerd colbertje met een slanke broek in andere kleur staat je prima. Vermijd verticale lijnen. Het krijtstreep pak is niet voor jou. Draag nooit een outfit in 1 kleur (jasje, broek, overhemd). En draag je kleding niet te los. Kies een twee of drieknoops pak. Een drieknoops pak zal je langere torso complimenteren.

Ik hoor graag je reactie op dit artikel: piter@mandemakersuits.nl