Welk zomerpak?

Zomerpak
Zomerpak (fashionising.com)

Regelmatig wordt mij gevraagd om een zomerpak te maken. Gewoon voor er bij, omdat men op reis gaat naar warme oorden, of voor een zomerse bruiloft. Welke opties heb je dan?

Het hangt er allemaal van af hoe zomers je het wilt hebben. De Nederlandse zomer is slechts af en toe zo warm dat een gewone “all season” stof niet meer kan. Maar het is het ook bij temperaturen rond de 20 graden natuurlijk heerlijk om eens iets zomers aan te doen.

Ten eerste is er de zomerklassieker linnen. Met zijn casual uitstraling en lichte gewicht is linnen ideal voor informele sociale gelegenheden. Er zijn vele soorten linnen. Door de stof enigszins te mengen met bijvoorbeeld katoen ontstaat er een minder kreukende en zachtere stof. Maar het kreuken is juist ook wat linnen zijn unieke uitstraling geeft. Het hoort er bij. Klassiek is wit of beige linnen. Maar er zijn vele kleuren en designs mogelijk voor je zomerpak. Ook als los jasje op een spijkerbroek is het ideaal te dragen.

Katoen is in Nederland traditioneel minder populair voor het zomerpak. Het is een relatief goedkoop materiaal dat in de juiste weving licht en luchtig is. Bijvoorbeeld verwerkt tot seersucker, een in de VS populaire stof voor zomerpakken. Katoenen zomerpakken hebben nog het voordeel dat ze minder kreuken dan linnen.

En dan is er de gewone wol. Als je een lichte wol kiest, minder dan 230 gram, is dit uitstekend te dragen bij hoge temperaturen. Kies een mooie lichte kleur, beige of lichtblauw, en je ziet er piekfijn uit op een mooie zomerse avond. Ook een lichte mohair wol ademt goed en is een prima keuze voor de zomer. Voor extra luchtigheid kan je er voor kiezen om het jasje half gevoerd te maken. Een dunne schoudervulling hoort ook bij het zomerpak. Vermijd polyester voor je zomerpak. Het ademt niet en is te stug. Een lichte wolsoort ademt goed, kreukt weinig en ziet er gewoon mooi uit!

Ik hoor graag je reactie op dit artikel. Mail of bel piter@mandemakersuits.nl/023-5277731 .

Piter Mandemaker